Önemli bir ticari güç ve finans merkezi olan ve kapitalist bir ekonomiye sahip İngiltere, Batı Avrupa’nın trilyon dolarlık dört ekonomisinden biridir.(Dünya’da ise ABD’nin altıda biri, Japon Ekonomisinin beşte biri Alman ekonomisinin yarısı büyüklüğünde bir ekonomi hacmine sahiptir.) son 20 yılda devletin elindeki işletmeler önemli bir şekilde azaltılmış ve sosyal refah programlarının büyümesi kontrol altında tutulmuştur. İngiltere’de Sanayi önemini yitirmeye devam ederken,(%25,3)özellikle bankacılık, sigortacılık ve ticari hizmetler gibi hizmetler(%73) GSYİH’DAN en fazla payı almaktadır. Finansal hizmet sektörü çok güçlü olan İngiltere, Avrupa’nın Finansal merkezi haline gelmiştir. Dünyanın en fazla ticaret yapan ülkelerinden kendi hesaplarına alım satım yapan ithalat evlerine kadar büyük bir alanı kapsamaktadır. Ayrıca perakendeciler, komisyoncular, ihtisaslaşmış ithalatçılar, brokerler bulunmaktadır.
2006 yılında 244 milyar dolarlık ihracat ve 302 milyar dolarlık da ithalat gerçekleştiren İngiltere dünya mal ihracatı ve ithalatı sıralamasında dördüncü sırada yer almıştır.
UK ihracatının %60’a yakınını AB ülkelerine gerçekleştirmekte, bunu %15’lik bir pay ile ABD izlemektedir. Aynı yıl Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatı 2 milyar doları aşmış ve İngiltere’nin ihracatımızdaki payı %7,3 olmuştur. ABD’den sonra yabancı ülkelerde en fazla yatırım yapan ikinci ülkesi olan İngiltere, Türkiye’nin ihracatını sürekli artırdığı ve dış ticaretinde fazla verdiği tek gelişmiş ülkedir. Ayrıca, AB üyesi ülkeler arasında en önemli ve büyük ihracat pazarlarımızdan birisidir. Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında 4. sırada yer almıştır. İngiltere’nin toplam ithalatında Türkiye’nin payı sadece %0,79’dur. İthal ürünlere olan talebin önümüzdeki yıllarda da yüksek olmasının beklendiği düşünülürse; Türkiye’nin bu büyük pazarı yeterince değerlendiremediği anlaşılmaktadır. Bu pazardan yeterince pay alabilmek için katma değeri yüksek ve markalı ürünlerin ihracatını artırmak ve ürün tanıtımına ve reklama ağırlık vermek gerekmektedir.
İngiltere dünya yatırımlarının % 10’unu çekmektedir. Özellikle ABD’nin doğrudan yatırımları oldukça fazladır. İngiltere’deki 8.000’in üzerindeki yabancı firmanın 4.200’ü Amerikan 1.000’den fazlası Japon, 210‘u Alman firmalarıdır. İngiltere’yi yabancı yatırımlar açısından cazip kılan: AB üyesi olması, diğer Avrupa ülkeleri pazarlarına ulaşabilirliği, açık ticaret sistemi, girişimci kültüre sahip oluşu, işçi/işveren ilişkilerinin istikrarı ve vergilendirmenin göreceli olarak avantajlı oluşudur. Son yıllarda İngiltere AB ülkeleri arasındaki en yüksek sermaye akışına sahip olması yanında, AB’nin en büyük kömür, petrol ve doğalgaz yataklarına da sahip ülkesidir.
UK’ de 1997’de uygulamaya konulan para politikası sayesinde ekonomi şoklara dirençli bir hale gelmiştir. Hisse senetleri değerlerindeki hızlı yükselme ve düşmeler, ham petrol fiyatlarındaki ani artışlar, Afganistan ve Irak savaşları, 7 Temmuz 2005 tarihinde Londra’da gerçekleştirilen ABD’deki 11 Eylül benzeri saldırılar, Uzakdoğu Asya Ülkeleri ve Rusya’daki ekonomik krizler, 2005’de ve 2006’nın ilk aylarında ABD’de açıklanan yüksek cari açıklar, faiz artışları ve dolar değerinin düşmesi UK ekonomisinde büyük sarsıntılara neden olmamıştır.
UK’nin En Çok İhracat Yaptığı 10 Ülke: ABD %14.6, Almanya %11.2, Fransa %8.5, İrlanda %7.9, Hollanda %6.6, Belçika %5.5, İspanya %4,6, İtalya %4.3, İsveç %2.3, İsviçre %1.7, Türkiye %1.1 (2007 Ocak-Haziran)
UK’nin En Çok İthalat Yaptığı 10 Ülke: Almanya %14.7, ABD %8.9, Hollanda %7.2, Fransa %7.1, Çin %5.7, Belçika %4.6, Norveç %4.4, İtalya %4.1, İrlanda %3.6, İspanya %3.4, Türkiye %1.5 (2007 Ocak-Haziran)
İngiltere’nin İhracatı: Petrol, petrol ürünleri, kimyasal ürünler, tütün, içecek ve mekanik aletler
İngiltere’nin İthalatı: Gıda maddeleri, petrol dışında hammaddeler, giyim, ayakkabı, elektrik aletler ve motorlu araçlar
İKİLİ İLİŞKİLER
2007 Ocak-Haziran döneminde ülkemizin İngiltere’nin ithalatında %1.5, ihracatında %1.1 payı bulunmaktadır. Bu bağlamda, ülkemiz İngiltere’nin ithalatında 17nci, ihracatında ise 19uncu sırada yer almaktadır. İngiltere, ülkemizin dış ticaretinde fazla verdiği ve ihracatını sürekli artırdığı gelişmiş ülkelerden biri olma özelliğini korumaktadır.
Türkiye’den aldığı ürünler
Türkiye 2001 yılından sonra İngiltere’ye ihracatını sürekli artırmıştır. İngiltere’de, tekstil ve hazır giyim, elektrikli ev aletleri, elektronik ürünler, otomotiv, demir çelik gibi klasik ihracat sektörleri ön planda olsa da, Türkiye’den ihracat yapılan bütün sektörler için İngiltere’de önemli bir potansiyel bulunmaktadır. İngiltere’ye ihracatımızın %97’si sanayi, %2.5’i tarım ve %0.5’i madencilik ürünleridir. Sektörler itibariyle incelendiğinde, ihracatımızın yaklaşık %40’ının tekstil/dokumacılık ürünlerinden, %18’inin taşıt araçları ve yan sanayi ürünlerinden, %13’ünün elektrikli ve elektronik eşyalardan oluştuğu görülmektedir. Demir çelik ve makinalar bunları izleyen diğer sanayi sektörleridir. Türkiye’de üretilen birçok üründe İngiltere net ithalatçı konumundadır.
Tekstil ve giyim eşyası, televizyonlar, buzdolabı, kablolar, ısıtıcılar, meyveler (taze ve kurutulmuş), demir-çelik ürünleri, sıhhi malzeme, taşıt aksam ve parçaları, lastikler, mineraller, ilaçlar, kimyasallar, çeşitli makineler.
Türkiye’ye sattığı ürünler
Türkiye’nin İngiltere’den yaptığı ithalatın ise %66’sı ara malları, %15’i yatırım malları ve %18’i tüketim mallarından oluşmaktadır. Cep telefonları, haberleşme cihazları, Bilgisayarlar, Motorlar, Kara taşıtları ve parçaları, İlaçlar, makineler, Elektronik eşya, transistörler, Plastikler, Demir-çelik, Deriler
Anlaşma ve Protokoller
Ticaret 1930 ve Seyrisefain Anlaşması, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması 1986, Yatırımların Teşvik ve Korunması Anlaşması 1991, Uluslar arası Karayolu Taşımacılığı Karma Komisyonu Mutabakat Zaptı 1992, Gümrük İdareleri Arasında Karşılıklı Yardım Mutabakat Zaptı 1997 |