Coğrafi Veriler
LÜBNAN

Başkent: BEYRUT
Yüzölçümü: 10.452 km²
Nüfus : 4,2 Milyon
Konuşulan dil : Arapça, Fransızca, ;İngilizce
Din : % 70 Müslüman, % 30 Hıristiyan,
Etnik Grup Yapısı : % 90,3 Arap, % 9,7 Diğer Etnik Kökenliler
Para Birimi : Lübnan Lirası ( 1 $ = 1508 Lübnan Lirası )
Sınır komşuları : Suriye
Büyük şehirleri : Beyrut(1,1 milyon), tripoli ( 200.000 ), Sayda( 100.000 ),Tyr (70.000)


Rekabete dayalı serbest piyasa ekonomisinin geçerli olduğu Lübnan’ın doğal kaynakları yok denecek kadar az ve sanayi yapısı oldukça zayıftır. Ülke ihtiyacının büyük bölümü ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Genel ithalatı, ihracatının 9 kati kadar olup, kamu gelirlerinin % 38’i gümrük vergilerinden karşılanmaktadır. Ortadoğu’nun vitrini ve kuzey Afrika dahil olmak üzere giriş kapısı durumundaki Lübnan’ın ithalat bağımlılığı ve re-export yapıyor olması Türkiye açısından Lübnan’ın önemini arttırmaktadır.

İKİLİ İLİŞKİLER

Lübnan'ın ihracatı
İhracatta; % 13 ile İsviçre, % 9 ile S. Arabistan ve BAE, % 7 ile Suriye ve Irak, % 5 ile ABD, toplam ihracatın % 50’sini teşkil etmektedir. İhracatının büyük bölümü Körfez Ülkeleri ve S.Arabistan’a yöneliktir. İsviçre’ye yönelik ihracat ise, aynı ülkeden ithal edilen altının işlenip ihracından ibarettir. 2002 yılında ihracat sıralamasında Türkiye % 3 payla 9. sıraya yükselmiştir.

Lübnan'ın ithalatı
İthalatta  % 11 ile İtalya, % 9 ile Almanya, % 8 ile Fransa, % 7 ile ABD ve Çin, % 4 ile İsviçre, Türkiye, İngiltere ve Rusya toplam ithalatın % 58’ini karşılayarak ilk sıralarda yer almaktadırlar.

İKİLİ İLİŞKİLER

Türkiye’ye sattığı ürünler

Motorin, rafine edilmiş bakır tel, bisküvi – çikolata – gofretler, arpa, klinker çimento, koyun ve diğerleri, binek otomobiller, balıklar ve diğerleri

Türkiye’den aldığı ürünler

Makine ve ekipmanlar, nakil vasıtaları, gıda sanayi ürünleri, kimya sanayi ürünleri, mücevherat, tekstil ürünleri, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler