Coğrafi Veriler
NİJERYA
Başkent :

Abuja

Yüzölçümü : 923.768 km²
Nüfus : 140 milyon (Afrika’nın en kalabalık ülkesi)
Konuşulan dil : İngilizce (resmi), Hausa, Yoruba, Igbo (Ibo), Fulani
Din      :

Müslüman %50, Hıristiyan %40, yerel inanışlar %10

Etnik Grup Yapısı    :

Hausa ve Fulani %29, Yoruba %21, Igbo (Ibo) %18 Ijav, %10, Kanuri %4, Ibibio %3.5, Tiv %2.5

Para Birimi    :

Naria (1Dolar= 127 NGN)

Sınır Komşuları :

Benin 773 km, Kamerun 1.690 km, Çad 87 km,
Nijer 1.497 km

Önemli Şehirleri :

Ibadan, Okoto Sokoto, Kadunari, Kano, Zaria, Port Harcourt, Jos Benin Nsukka, Oyo Yolo ve Mubi’dir.     

     

Nijerya geniş yüzölçümü ve sahip olduğu petrol kaynakları ile Afrika kıtasında önemli bir ülke konumundadır. Ülkenin GSYİH’sı 2004 yılında 72,1 milyar Dolar iken, 2005 yılında 99 milyar Dolar, 2006 yılında 191.4 milyar Dolara çıkmıştır.

Nijerya ikili bir ekonomik yapı göstermektedir. Bir yanda petrol gelirlerine bağlı modern sektör ile, diğer yanda geleneksel tarım ve ticaret sektörü bulunmaktadır. Sömürge döneminde ülkeye nakit akışı sağlayan tarım ürünlerine önem verilmiş, limanlar, demiryolları ve yollar geliştirilmiş, tüketici malları için bir piyasa oluşturulmuştur.

Nijerya’nın bağımsız olduğu 1960 yılında tarım GSYİH’nin %50’sini oluşturmakta ve ihracat ve kamu gelirlerinin ana kaynağını teşkil etmekteydi. Son yıllarda ise, petrol sektörü federal hükümet gelirlerinin %70-80’ini, ihracat gelirlerinin %90’ını ve GSYİH’nin %35’ini oluşturmaktadır. Tarım ise GSYİH’nin yaklaşık %30’unu teşkil etmektedir.

Ekonomik büyüme, 1970’lerin başından beri öncelikle Nijerya’nın petrol üretimindeki dalgalanmalar ile uluslararası piyasalardaki petrol fiyatlarından etkilenmiştir. 1980’lerin başlarında petrol üretimi, OPEC üyesi olmayan petrol üreticilerinin artmasıyla azalmış olup, Nijerya GSYİH’sinde büyük bir düşüş yaşamıştır. Büyüme, 1980’lerin ortalarında istikrarlı hale gelmiş, 1988 yılında ise, petrol üretim ve fiyatlarının yeniden düzenlenmesi, General Babangida’ nın döneminde yapılan ekonomik reformların yararlarının görülmesi (özellikle tarım sektöründe) nedeniyle artmaya başlamıştır. 1991 ve 1994 yıllarında politik durumun kötüleşmesi, ekonomi politikasının tıkanması ve OPEC’in petrol üretimine kısıtlamalar getirmiş olması nedeniyle, büyüme istikrarlı olarak yavaşlamıştır. 1999 yılında petrol fiyatlarındaki iyileşmeye rağmen, OPEC’in kotaları devam ettirmesi ve seçimlerdeki politik istikrarsızlık GSYİH’nin gerçek büyümesinin düşük seviyede kalmasına sebep olmuştur. Bu oran %1’dir. Petrol fiyatlarındaki artışın, petrol üretimini iki katı artırması ve tarım sektöründeki büyümenin önemli bir şekilde düzelmesi sonucunda GSYİH’deki büyüme 2003 yılında en yüksek noktaya %10,2’ye ulaşmış olup, 2004 yılında ise büyüme %6,1 oranında kalmıştır. Esas itibarıyla bu büyüme ham petrol üretimindeki artıştan kaynaklanmıştır. Petrol dışı sektörlerde de özellikle tarım sektörünü de kapsamak üzere %4,5 büyüme sağlanmıştır.

Altyapının yetersizliği, enerji azlığı, düşük tüketici gelirleri ve petrol dışı sanayi, ürünlerindeki düşük kapasite kullanımı, ekonomik faaliyetleri engellemektedir. Ekonomideki düzelmeye rağmen, petrol sektörü dışındaki yatırımlar çok düşük düzeyde kalmaktadır.

Nijerya’nın en büyük ticari partneri ABD’dir. Bu ülkenin Nijerya’nın ihracatı içindeki payı %40, ithalatındaki payı ise %10’dur. Ancak, Nijerya’nın AB ve özellikle İngiltere ile olan geleneksel ticareti halen önemli seviyededir. Geleneksel olarak, İngiltere, A.B.D ve Fransa Nijerya’nın ithalatındaki önemli ülkelerdir. AB’den ithalat toplam ithalatın %50’sini oluşturmaktadır. Batı Afrika ülkeleri ekonomik topluluğu içindeki bölgesel ticaret sınırlıdır. 1994 ile 2004 yılı verileri dikkate alındığında, Çin’den yapılan ithalatının 20 kat arttığı görülmektedir. Çin’den 1994 yılında 99 milyon dolar ithalat yapan Nijerya’nın, 2004 yılındaki ithalat miktarı 1,6 milyar dolara ulaşmıştır.

Nijerya’nın İthalatı: Makineler ve Ulaşım Araçları, Kimyasal Ürünler, Gıda ve Canlı hayvan, Ham Maddeler, Hayvansal ve Bitkisel Yağlar, Mineral Yakıtlar, Çeşitli İmalatlar, İçki ve Tütün             

İthalat yaptığı ülkeler: ABD, Çin, İngiltere, Hollanda, Fransa, Almanya

Nijerya’nın İhracatı: Petrol, sıvılaştırılmış doğal gaz

İhracat Yaptığı Ülkeler: ABD, Hindistan, İspanya, Brezilya, Japonya, Fransa

İKİLİ İLİŞKİLER                                                                                                                   
Türkiye’nin 2006 yılında Nijerya’ya ihracatı 83 milyon Dolar iken, 2006 yılı ithalatımızda Nijerya’nın payı 373 dolardır.

En çok ihraç ettiğimiz ürünler: Havagazı, Su gazı, Fakir gaz petrol gazları, Doğal gaz, Demir dışı metaller mamulleri, Yağlı tohumlar ve meyveler, Hazır deriler, Postlar ve mamulleri. 

En çok ithal ettiğimiz ürünler: Demir ve çelik, Değişik sanayi kollarında kullanılan makine ve cihazlar, Elektrikli makine ve cihazlar, Metallerden nihai ürünler, Metal dışı mineral mamuller, Belirli sanayi kollarında kullanılan makine ve cihazlar, Tekstil elyafı ve mamulleri, Plastikten mamuller, Kauçuk ve mamulleri, Enerji üreten makine ve cihazlar, v.b.

Anlaşma ve Protokoller
Ekonomik, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Anlaşması (1986), Denizcilik Anlaşması (1996), Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması (1996), Ticaret Anlaşması (1996), II. Dönem KEK Toplantısı Protokolü (1996), III. Dönem KEK Toplantısı Protokolü (2001)