Coğrafi Veriler
PORTEKİZ

Başkent : Lizbon
Yüzölçümü : 92.391 km²     
Nüfus  : 10.084.245
Konuşulan dil  : Portekizce ve İspanyolca                   
Din: Katolik (%97), Protestan (%1), diğer (%2)
Para Birimi : Euro  
Sınır komşuları :Portekiz, Batı Avrupa’da ve İberik Yarımadası’nın Atlantik tarafında yer almaktadır.Atlantik Okyanusu’nda Asor  ve Maderia  takımadalar grubunu içermektedir. Kuzeydeve doğuda İspanya ile sınır komşusudur.
Büyük şehirleri: Porto, Amadora, Setùbal, Coimbra, Aveiro, Covilha, Guimaraes, Azor ve Madeira  Adaları

 

Portekiz ilk olarak 1959'da Serbest Ticaret Bölgesi'ne (EFTA) üyeliği ile ekonomisini uluslararası pazara açmıştır. 80'li yıllarda Avrupa Topluluğu'nun güneye genişleme sürecinde Ocak 1986'da üyeliğe kabul edilen Portekiz, ekonomik ve siyasal açıdan mevcut kurumlarını güçlendirme şansını yakalamıştır. 1974 yılında diktatör Marcelo Caetano'nun devrilmesinden sonra kurulan demokratik sistem, 1986 yılına kadar ülkede istikrarı korumaya çalışmıştır.

1992 Maastricht Anlaşması sonucu Avrupa Topluluğu'nun Avrupa Birliği'ne dönüştürülmesini onaylayan Portekiz, Ekonomik ve Parasal Birlik ile Tek Pazar'ın gerçekleştirilmesi için çalışmalara katılmıştır. Portekiz'in de taraf olduğu Schengen Anlaşması çerçevesinde sınır kontrolleri kaldırılmıştır.

Türkiye ve Portekiz arasındaki muhtemel işbirliği alanları tekstil-konfeksiyon, gıda, makina imalat, kalıp, kimyasallar, plastik, optik aletler, turizm ve finansal hizmetlerdir.

Mevcut ticari ilişkiler potansiyeli yansıtmaktan çok uzaktır. Portekiz'in toplam yurtdışı yatırımları ile karşılaştırıldığında, Portekiz’in Türkiye’deki yatırımları da son derece düşük seviyededir. İki ülke ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi yönünde siyasi temasların yoğunlaştırılmasında hükümetler tarafından destek verilmesinde yarar görülmektedir. Portekiz başta Latin Amerika olmak üzere üçüncü ülkelerdeki faaliyetlerin geliştirilmesi açısından da önem taşımaktadır. ABD, İngiltere, İspanya örneklerinde olduğu gibi Portekiz Hükümeti’nin Türkiye’yi hedef pazar olarak belirlemesi ve iki ülke hükümetleri tarafından destek verilmesi ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine önemli katkı sağlayacaktır.

Portekiz’in İhracatı - Meyve ve Sebzeler, Tütün, Pamuk, Kısmen Petrol Ürünleri, Bitkisel Yağlar, Tekstil İplikleri ve Mamülleri, Demir Dışı Metallerden Alüminyum, Demir-Çelik.

Portekiz’in İthalatı - Metal Cevherleri, Cüruf ve Kül, Kazan, Makine ve Cihazlar, Aletler, Parçaları, Motorlu Kara Taşıtları, Mesrubat, Alkollü İçkiler ve Sirke, Elektrikli Makine ve Cihazlar, Aksam ve Parçaları, Gemiler, Suda Yüzen Taşıt ve Araçlar, Plastik ve Plastikten Mamul Eşya, Kağıt ve Karton, Süt ve Süt Mamulleri, Demir ve Çelik, Muhtelif Kimyasal Maddeler, Uçucu Yağlar, Rezinoitler.İKİLİ İLİŞKİLER

1- Türkiye’den aldığı ürünler- Demir ve çelik, elektrikli makine ve cihazlar, aksam ve parçaları, kazan, makine ve cihazlar, alet ve parçaları, meyveler, kabuklu yemişler, turunçgil, organik kimyasal müstahsallar, örülmemiş giyim eşyası ve aksesuarları, pamuk

2- Türkiye’ye sattığı ürünler -  Demir veya çelikten eşya, kauçuk ve kauçuktan eşya, debagat ve boyacılıkta kullanılan hülasa, boya, macun, sakızlar, pamuk, elektrikli makine ve cihazlar, aksam ve parçaları, sentetik ve suni devamsız  lifler.

  Anlaşma ve Protokoller - Ekonomik, Sınai ve Teknik İşbirliği Anlaşması Aralık 1994, Yatırımların Karşılıklı
  Teşviki ve Korunması Anlaşması Şubat 2001 Henüz yürürlüğe girmemiştir.