Coğrafi Veriler
ROMANYA
Başkent :

Bükreş (Nüfus 2.037.000)

Yüzölçümü    : 238.391 km²
Nüfus : 22.560.000
Konuşulan dil : Romence
Din                 :

Ortodoks(%86), Katolik(%5), Protestan(%3,5),     Diğer(%5,5)

Etnik Grup Yapısı : %89,4 Romenler, %7,1 Macarlar, %1,7 Romanlar ve diğer azınlıklar
Para Birimi    : 1$=32.637 Ley
Sınır Komşuları : Ukrayna, Moldovya, Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan.
Büyük Şehirleri : Yaş, Köstence, Cluj, Broşov, Timişoara       


Romanya, önemli ticaret yollarının kesiştiği bir bölgedir. Batı Avrupa ülkelerine yakınlığı dışında, transit yollarını barındırması ve Karadeniz’e kıyısı bulunması yanıyla önem taşımaktadır. 22,3 milyon nüfusu ile orta Avrupa’da Polonya’dan sonra en büyük pazar olan Romanya, yabancı sermaye için cazip ülke konumundadır Türkiye’yi Avrupa’ya bağlayan yollar üzerinde bulunan Romanya, coğrafi yakınlık ve ulaşımın kolay olmasından dolayı Türk ihraç ürünleri için önemli bir pazardır.  Petrol, doğal gaz, kömür, tuz, demir, altın, gümüş gibi önemli yeraltı zenginliklerinin yanı sıra, ekilebilir verimli tarım arazileri, sağlam bir sanayi altyapısı gibi avantajlara sahiptir.

Romanya; Almanya, İtalya, ABD gibi sanayileşmiş ülkelerin ilgi odağıdır. Geçiş köprüsü rolü üstlenmek isteyen yanı başımızdaki büyük bir Pazar; Bu nedenle yabancı yatırımcılara geniş olanaklar sunarken, bir yandan gelişmiş ülkelerle ve komşularıyla gümrük duvarlarını hızla aşağıya çekmekte, bir yandan da Avrupa, ABD ve Kanada gibi ülkelere karşı kotalarını artırmaktadır. Romanya, kısa - orta ve uzun vadeli yatırımcılar için Avrupa’nın en cazip ülkelerinden biridir. Romanya pazarı serbest bir pazardır. Pazara girmek ve ticaret yapmak için herhangi bir kısıtlama yoktur. Ulusal yatırımcılara tanınan tüm hak ve ayrıcalıklar, yabancı yatırımcılara da tanınmıştır

Balkan ülkeleri arasında en yoğun ikili ticari ilişki, Türkiye ile Romanya arasındadır

Romanya’daki yabancı sermaye sıralamasında 10uncu sırada gözükmemize karşın, aslında yaklaşık 1.5 milyar dolarlık yatırımla bu sıralamada ilk beş ülke arasında yer almamız gerekmektedir. Nakliye sorunlarının en alt düzeyde yaşandığı Romanya’da, Türkiye’den gidecek ürünlerde, gümrük oranları neredeyse sıfır düzeyine indirilmiştir. 2006 yılında Romanya ile dış ticaret hacmimiz 4 milyar Euro’yu aşmış bulunmaktadır. Türkiye’nin Romanya’ya 2006 yılındaki ihracatı 2 milyar Euro iken, Romanya’dan yaptığımız ithalat miktarı da 2 milyar Euro’yu bir miktar aşmış durumdadır.
Özel sektörün düzenli bir biçimde büyüdüğü Romanya’da, kayıtlı yaklaşık 9 bin Türk firması bulunmaktadır. Romanya’nın AB perspektifi kapsamında mevzuat oluşturma gayreti içinde olması, ilerisi için umut verici bir gelişme olup, Türk firmalarının Romanya’da yerleşik durumda bulunmaları, bu ülkede Türk ürünlerine yönelik tercihleri artırmaktadır.
Romanya’nın İhracatı; 29 milyar €’a ulaşmış olup, ihracat içindeki en önemli ürün oranları şunlardır: %24,2 tekstil ürünleri, %15,9 metal ürünleri, %14 elektronik cihazlar, %7,9 mineraller, %7,6 ayakkabı, şapka ve şemsiyeler.

En Çok İhracat Yaptığı Başlıca Ülkeler; İtalya (% 17,9), Almanya (%15,7), Türkiye (% 7,7), Fransa (% 7,5), Macaristan (% 4,9), İngiltere (% 4,7),

Romanya’nın İthalatı;  41 milyar €’u bulmuştur. Romanya’ya ithal ettiğimiz ürün oranları şöyledir: %24,6 elektronik cihazlar, %16,3 tekstil ürünleri, %14,5 mineraller, %6,8 metaller, %4,5 plastik ürünler, %3,6 gıda/içecek tütün, %2,8 deri/kürk.

En Çok İthalat Yaptığı Başlıca Ülkeler; Romanya’nın 2006 yılındaki toplam ithalatı içinde AB’nin payı % 62,6’dir. İthalatındaki en önemli ülkelerin payları şöyledir: Almanya (%15,2), İtalya (% 14,6), Rusya Federasyonu (% 7,9), Fransa (% 6,5), Türkiye (% 5,0), Çin (% 4,3), Avusturya (% 3,8), Macaristan (% 3,3), Kazakistan (% 3,2), Polonya (% 2,8).
               
İKİLİ İLİŞKİLER

Türkiye’ye sattığı ürünler; Motorlu Kara Taşıtları, Traktör, Bisiklet, Motosiklet vb.; Nükleer Reaktörler, Kazan; Makina ve Cihazlar, Aletler, Parçaları; Plastik ve Plastikten Mamul Eşya; Demir ve Çelik, Demir Veya Çelikten Eşya; Elektrikli Makina ve Cihazlar, Aksam ve Parçaları; Pamuk; Örülmemiş Giyim Eşyası ve Aksesuarları; Örme Giyim Eşyası ve Aksesuarları; Özel Dokunmuş Mensucat, Dantela, Duvar Halıları, İşlemeler; Sentetik ve Suni Devamsız Lifler; Emdirilmiş, Sıvanmış, Kaplanmış Mensucat, Bunlardan Teknik Eşya; Yenilen Meyveler-Sebzeler;Kabuklu Yemişler; Turunçgil; Dokumaya Elverişli Suni ve Sentetik Lifler; Kağıt ve Karton; Mobilyalar; Aydınlatma, Reklam Lambaları; Prefabrik Yapılar; Alüminyum ve Alüminyum Eşya; Cam ve Cam Eşya; Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar ve Müstahsalları; v.d.

Türkiye’den aldığı ürünler: Makina ve elektrikli ev aletleri; Ham petrol ve mineral yağlar;   Tekstil ve Konfeksiyon; Ulaşım Araçları; Demir-çelik ve diğer metalar; Kimyasal ürünler; Plastik ve kauçuk ürünler; Gıda; içki ve tütün; Ham deri; Kağıt hamuru; Kağıt ve basılı yayınlar; Meyve ve Sebze; Müzik cihaz.; Saat; Medikal ve optik cihaz; Mobilya ve aydınlatma cihazları; Taş, alçı, seramik ve cam ürünler; Canlı hayvan ve hayvansal ürünler; Ayakkabı, şapka, şemsiye; Ağaç ürünleri - mobilya hariç; Hayvansal ve bitkisel yağlar.

Anlaşma ve Protokoller
Uzun Vadeli Ekonomik Sınai ve Teknik İşbirliği – 25 Temmuz 1976, Serbest Ticaret Alanı- 17 Şubat 1998, Çifte Vergilendirmeyi Önleme – 21 Ağustos 1988, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması – 16 Temmuz 1993,  Türk-Romen KEK 22.Dönem Toplantısı – 25 Kasım 2005.