Coğrafi Veriler
YUNANİSTAN
Başkent          : Atina
Yüzölçümü : 131.957 km² (Adalar 24 796 km²)
Nüfus : 11 milyon
Konuşulan dil : Yunanca, İngilizce, Fransızca
Din      :

Rum Ortodoks %98, Müslüman %1,3, Diğer %0,7

Etnik Grup Yapısı :

% 98 Yunan Ortodoks , % 2 Müslüman Türk ve Diğer Azınlıklar (Türk, Slav, Pomaklar, Arnavut, Çingene ve İllian )

Para Birimi :

Euro

Sınır komşuları :

Arnavutluk, Makedonya Cumhuriyeti, Bulgaristan, Türkiye

Büyük şehirleri : Selanik, Patras, Larisa, İraklion, Drama, Serez, Kavala, Gümülcine, İskeçe

 

Yunanistan pazarı hem zevk ve beğeniler hem de coğrafi bakımdan ülkemize yakın, aynı zamanda alım gücü yüksek bir pazardır. Başta turizm olmak üzere, inşaat, enerji, bankacılık ve birçok sektörde işbirliği imkânları mevcuttur.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ilişkiler AB ile Gümrük Birliği Anlaşmasının Yürürlüğe girdiği 1996 yılından itibaren artış göstermiştir. 1996’da iki ülke arasındaki ticaret hacmi ilk defa 500 milyon doların üstünde gerçekleşmiştir. Özellikle ihracatımızda istikrarlı bir artış gözlenmiş ve 1997 yılından sonra ülkemiz Yunanistan’la olan ticaretinde ticaret fazlası vermeye başlamıştır. Türkiye Yunanistan’ın önemli ihracat pazarlarından biridir.

Yunanistan’ın Türkiye’ye ihracatı birçok AB üyesi ülkeye ihracatından daha büyüktür. 2006 yılında Yunanistan’ın Türkiye’ye ihracatı 1.601 Milyon Dolar olup, Yunanistan’ın ihracatında ülkemizin payı %4.9’dur. 2006 yılında toplam ithalatı içinde ülkemizin payı %2.6 olup, Türkiye’den yaptığı ithalat miktarı 1.040 Milyon Dolardır. Fakat ülkemizin ihraç ettiği mallar ithalat mallarına göre daha yüksek katma değere sahiptir. Yunanistan enerjisinin büyük bir kısmını, bazı yiyecekler (çoğunlukla protein ürünleri), ulaşım teçhizatları ve elektrikli eşyalarla makinelerin çoğunu ithal etmektedir. Yunanistan’da, petrol hariç olmak üzere, yapılan ithalatın büyük ölçüde tüketim malı ağırlıklı olduğu görülmektedir. Yunanistan ithalatçısı olduğu et ve süt ürünleri gibi temel gıda ürünlerinin yanı sıra her tür sanayi ürününü de ithal etmektedir. Yunanistan, coğrafi yapısının etkisiyle tarıma fazlaca elverişli olmaması nedeniyle, birçok gıda ürününün, özellikle işlenmiş gıdaların, ithalatçısı konumunda bulunmaktadır. İthalatta da ülke grupları içinde en yüksek pay %50-70 ile AB ülkelerine ait olmuştur. Bunlar içinde en yüksek pay İtalya ve Almanya’ya aittir.

Yunanistan’ın İhracat Yaptığı Ülkeler: Almanya (11,7), İtalya (8,8 ), İngiltere (8,5), Fransa (3,9), ABD (5,7), Bulgaristan (5,7), GKRY (4,8), Makedonya (3,7)

Yunanistan’ın İthalat Yaptığı Ülkeler: Almanya (12,9), İtalya (11,3), Fransa   (5,9), Hollanda (5,3), Rusya (5,3), S. Arabistan (3,5), ABD (3,3), İran  (3,2)

Yunanistan’ın İhracatı: 2006 yılında 23.6 milyar dolar ihracat yapmıştır. Meyve ve Sebzeler, Tütün, Pamuk, Kısmen Petrol Ürünleri, Bitkisel Yağlar, Tekstil İplikleri ve Mamulleri, Demir Dışı Metallerden Alüminyum, Demir-Çelik.

Yunanistan’ın İthalatı: 2006 yılında 61.9 milyar dolar ithalat yapmıştır. Metal Cevherleri, Cüruf ve Kül, Kazan, Makina ve Cihazlar, Aletler, Parçaları, Motorlu Kara Taşıtları, Meşrubat, Alkollü İçkiler ve Sirke, Elektrikli Makina ve Cihazlar, Aksam ve Parçaları, Gemiler, Suda Yüzen Taşıt ve Araçlar, Plastik ve Plastikten Mamul Eşya, Kağıt ve Karton, Süt ve Süt Mamulleri, Demir ve Çelik, Muhtelif Kimyasal Maddeler, Uçucu Yağlar, Rezinoitler.

İKİLİ İLİŞKİLER
Yunanistan’ın dış ticari ilişkilerinde ilk 20 ülke arasında yer alan Türkiye’nin 2006 yılında 13. sıradaydı.
Türkiye’den ithal ettiği ürünler: Yunanistan’a 2006 yılında yapılan ihracatımızda yer alan ilk 25 kalem ürünün incelenmesinden de görüleceği üzere ihracatımızın ağırlıklı olarak sanayi ürünlerinden oluştuğu gözlenmektedir.  İhracatımızın %40’lık bölümü demir, çelik ve nükleer reaktörler, otomobil ve elektrikli cihazlar gibi nispeten ileri sanayi ürünlerinden oluştuğu gözlemlenmektedir. Son 3 yıllık ihracat trendine bakıldığında hemen hemen tüm ürünlerin ihracatında artışların gerçekleştiği özellikle tekstil ve giyim eşyası, mobilya ve plastik ürünlerindeki artışların %100’lerin üzerinde seyrettiği belirlenmiştir. 

Türkiye’ye sattığı ürünler: Pamuk, demir-çelik, tütün, balık ve deniz ürünleri, ham deri ve kürk, petro-kimya ürünleri, kimyasal ürünler, ham ve yarı mamul plastikler, kağıt-karton. Yunanistan ile Türkiye arasındaki ikili ticarette yıllardan beri geleneksel hale gelen Türkiye lehine ticaret fazlası 2006 yılında da devam etmiştir. Rakamların incelenmesinden de görüleceği üzere Türkiye ağırlıklı olarak Yunanistan’dan hammadde ve ara malı almaktadır.

Anlaşma ve Protokoller

Uluslararası Karayolu Nakliyatına Dair Anlaşma (2000, Ankara), Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması (2000, Ankara), Gümrük İdarelerinin İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması (2000, Atina), Ekonomik İşbirliği Anlaşması (2000, Atina ), Deniz Taşımacılığı Anlaşması (2000, Atina), Tarım Alanında Teknik, Bilimsel ve Ekonomik İşbirliği Protokolü (2000, Ankara)